jual kopi asli | kopi robusta daeng

jual kopi asli
jual kopi asli

jual kopi asli Kopi adalah satu bahagian penting dalam kehidupan seharian. Tetapi, adakah anda tahu di mana kopi yang datang dari? Kami akan membawa anda untuk memulakan perjalanan melalui kopi yang datang, dan menunjukkan kepada anda bagaimana kopi ditanam, dituai, diproses, diniagakan, dan dibentangkan dalam rasa yang istimewa.

Sheikh Ali bin Umar Al-Shadhili Al-Yamani di Indonesia dikenali sebagai Sheikh Abu Al-Hassan Al-Shadhili. Kisah penemuan salinan pertama perjalanan beliau telah bermula.
Dikatakan, ketika beliau dalam perjalanan ke kesendirian dan pengasingan (pengasingan) dari segala kesibukan dunia, Ia masih berlaku sepanjang hari. Apabila hari sudah petang, dia mendarat di kawasan yang mempunyai pepohononan berat. Tempat ini juga dipenuhi dengan haiwan liar dan liar.

Imam As-Shadhili membuat kesimpulan untuk memanjat pokok yang tinggi untuk menyerang mengelakkan oleh haiwan liar. Walaupun sehingga atas, usaha beliau pokok yang penuh dengan buah-buahan dalam bentuk bijirin kecil. Kemudian dia mengambilnya dan memakannya.

Anehnya, selepas itu dia tidak menikmati tidur sama sekali pada waktu malam. Ketika paginya hari terang, beliau mengambil berikutan beberapa benih untuk makan dalam perjalanan, dengan destinasi menghapuskan rasa mengantuk.

Kisah pengembaraan seorang Muslim

Habib Abdurrahman bin Muhammad bin Abdurrahman bin Mohammed Al-Husainy Al-Hadramy klan Alaydrus (1070 H-1113 H) dalam bukunya ‘Iinaasush Shofwah bi Anfaasil Qohwah’ kata biji kopi baru ditemukan akhir abad ke-8 AH di Yaman oleh Imam Abul Hasan Ali Ash-Syadzili bin Omar bin Ibrahim bin Abi Hudaimah Muhammad bin Abdullah bin Mohammed Al-Faqih Disa’in. Nasabnya menyampaikan hingga sahabat memiliki Kholid nama bin Asad bin Abil Ish bin Umayyah bin Al-Akbar Abdi Syams bin Abdu Manaf bin Qushay

Dalam biji penemuan kopi ini, Imam Abul Hasan Asy-Syadzili melebihi Imam Abu Bakr al-Aydrus. Jadi Imam Abu Hasan adalah penemu biji kopi. Sementara itu, Imam Abu Bakr al-Aydrus penyebar kopi di banyak tempat. itulah kisah Kisah pengembaraan seorang Muslim di sini yaman ini

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *